Vivulla eli lainalla sijoittamisen perusteet
Moni lukija on varmasti törmännyt defissä lainalla sijoittamiseen, joko omien kokeilujen kautta tai sitten lukemalla kauhutarinoita sen riskeistä.
Tässä artikkelissa käyn läpi mitä riskejä vivulla sijoittamiseen liittyy, kerron muutamista strategioista, joissa sitä voi hyödyntää, ja millä tavoin voi sitä voi lähteä kokeilemaan.
Vivuttaminen eli lainan hyödyntäminen sijoittamisessa tarjoaa monia positiivisiakin mahdollisuuksia, mutta siihen sisältyy myös valtavan iso riski menettää koko sijoitettu pääoma mikäli riskienhallinta ei ole kunnossa. Tämän takia vivuttamista ei pidä harjoittaa jos ei tiedä mitä on tekemässä tai on sijoittamassa rahoja joita ei saa menettää.
Vivuttaminen saattaa tuntua nopealta tieltä isoihin voittoihin ja kassan kasvattamiseen, mutta tyypillisesti se päättyy osaamattomalta sijoittajalta vain oman pääoman menetykseen. W. Buffet on aikoinaan tokaissut, että ne jotka osaavat käyttää vivutusta eivät sitä oikeastaan edes tarvitse, ja ne jotka eivät osaa ei heidän tulisi siihen koskeakaan.
Tyypillisesti vivuttamista käytetään nousumarkkinassa. Sijoittaja voi esimerkiksi tallettaa 10 kpl Etheriä Aave-lainapalveluun ja ottaa sitä vastaan 5 Etherin edestä stable coin lainaa, jonka sijoittaja vaihtaa etheriksi. Tällöin lainan arvo on dollareissa, mutta sen arvo kasvaa Etherin hinnan nousun mukana. Tälläisessä positiossa on 1.5x-kerroin eli sijoittajan position arvo nousee 1.5x-kertaisesti verrattuna varojen pitämiseen lompakossa.
Vivuttamisen eli lainalla sijoittamisen perusidea
Vivutuksen ydinidea on: sijoittaja lainaa pääomaa, koska uskoo, että tietyn assetin arvo on menossa ylös (long leverage) tai alaspäin (short leverage). Lainatun pääoman avulla kurssimuutos voidaan moninkertaistaa.
Esim. 10x lainavipu tarkoittaa, että bitcoinin kurssin noustessa 15 %, sijoittajan position arvo nousee 150 %. Sama menee myös toiseen suuntaan eli bitcoinin kurssin laskiessa -10 % sijoittajan position arvo laskee -100 % eli sijoittaja menettää sen.