Opas valaiden eli isojen sijoittajien seurantaan lohkoketjussa
Kiinnostaisiko sinua seurata mitä kryptomarkkinoiden isot sijoittajat tekevät ja päästä mukaan ajoissa heidän sijoituskohteisiinsa? Lohkoketjun avoimuuden johdosta eri lompakoiden aktiviteettejä on suhteellisen helppoa seurata kun tietää mitä työkaluja käyttää ja mistä etsiä tietoa.
Käyn tässä artikkelissa läpi muutaman yleisimmän työkalun sekä strategian joiden avulla voi tarkastella mitä menestyneet sijoittajat tekevät lohkoketjussa ja hyödyntää tätä tietoa omissa sijoituspäätöksissään.
Mikä ihmeen valas?
Valaiksi (whale) sanotaan sijoitusmaailmassa merkittävän sijoitusvarallisuuden omaavia tahoja. Varallisuuden suuruudelle ei ole mitään tiettyä rajaa tai kiinteää määrittelyä. Itse miellän sen ennemminkin suhteellisena osuutena esimerkiksi tietyn kryptovaluutan omistuksesta. Kryptomarkkina on edelleen suhteellisen pieni markkina muihin rahoitusmarkkinoihin verrattuna että pienelläkin omistuksella voi olla merkittävä tekijä monissa eri defipalveluissa.
On tärkeää myös huomioida, että näitä isoja lompakoita on lohkoketjussa erilaisia. Osa näistä lohkoketjun lompakoista voi olla esimerkiksi keskitettyjen pörssien hallintalompakoita, kyseisen kryptopalvelun DAO:n hallinnoimia varoja, tai vaikkapa erilaisissa älysopimuksissa sijaitsevia varoja.
Kaikki nämä näkyvät suhteellisen samanlaisina lompakon osoitteina lohkoketjun sisällä. Sijoittajana meitä kiinnostaa lähinnä yksittäiset muut sijoittajat, jotka tekevät omia itsenäisiä sijoituspäätöksiään meidän tapaan. Näet myöhemmin erään työkalun kautta miten näitä “vääriä” valaita voi yrittää tunnistaa ja poistaa omasta seurannasta.
Miksi seurata valaita?
Isojen lompakoiden käyttäytymisen seuraamisesta on monia erilaisia hyötyjä. Varmasti kaksi tärkeintä on:
- Mahdollisuus päästä mukaan tuleviin menestysprojekteihin jo niiden alkuvaiheessa enenn kuin ns. suuri yleisö löytää niitä
- Mahdollisuus poistua menestyneistä projekteista siinä vaiheesa kun isoimmat sijoittajat alkavat myydä omia omistuksiaan
He luovat lohkoketjuun aktiviteettia, joka näyttää ison valaan käyttäytymiseltä, mutta todellisuudessa luovat vain ns. honey pot -sijoituksia, joista sijoittaja ei pääse enää pois.
Kerron tässä artikkellissa muutamia tapoja joilla tätä voi pyrkiä välttämään. Tärkeintä on kuitenkin oma varovaisuus ja epäluottamus kaikkiea lohkoketjun aktiviteettia kohtaan.
Kannattaa myös muistaa, että lohkoketjussa tapahtuvat sijoitukset eivät välttämättä ole isoiden sijoittajien ensimmäisiä sijoituksia kyseiseen palveluun. Palvelun rakentamiseen ja sen kustannuksiin on kerätty sijoittajilta rahaa jo ennen älysopimuksien julkaisua lohkoketjuun.
Kannattaakin aina tutkia projektin dokumentaatiosta, että mikä osa tokeneista on allokoitu alkuvaiheen sijoittajille ja tiimille. Defillama tarjoaa kätevän palvelun, jonka avulla voit seurata myös näitä lohkoketjua edeltäviä vaiheita heidän Raises-työkalun kautta: https://defillama.com/raises Voit käydä läpi siinä listattuja palveluita ja jäädä seuraamaan niitä mitkä vaikuttavat mielenkiintoisilta, ja joissa on taustalla menestyneitä sijoitusyhtiöitä.
Työkaluja valaiden seurantaan
Tämän artikkelin lopussa on kattavampi listaus erilaisista lohkoketjun analytiikka-, seuranta- ja visualisointi työkaluista. Alla esittelen lyhyesti pari käytetyintä ja yleisintä työkalua. Sen jälkeen näet käyttämäni prosessin, jolla löydän uusia mielenkiintoisia sijoitustilaisuuksia.