Näin käytät Defillamaa tuottomahdollisuuksien löytämiseen

Näin käytät Defillamaa tuottomahdollisuuksien löytämiseen

Defillama on varmasti eräs defin parhaista työkaluista. Se lähti muutama vuosi sitten liikkeelle Coingeckon tyyppisenä listauspalveluna ja on hiljalleen laajentunut eräänlaiseksi defin sveitsiläiseksi linkkuveitseksi.

Uudelle käyttäjälle saattaa tulla palvelusta jopa jonkinasteinen infoähky, joten ajattelin kirjoittaa lyhyen katsauksen ja oppaan Defillaman tehokkaaseen käyttöön, ennen kaikkea tuottotilaisuuksien löytämisen kannalta.

Käytän itse sitä päivittäin moneen eri käyttötarkoitukseen. Jaksan edelleenkin ihmetellä miksi se on ilmainen, sillä mielelläni jopa maksaisin sen käytöstä.

Käyn tässä pitkässä oppaassa läpi ainoastaan Defillaman palveluiden esitttely- ja Yields -osiot. Niissä on mukana valmiita talletettuja hakuja, joiden avulla pääset hyvään alkuun erilaisten tuottomahdollisuuksien löytämisessä. Voit myös helposti muokata näitä esimerkki-hakuja omiin tarpeisiin sopivaksi.


Palvelun tausta

Defillaman takana toimiva tiimi on pseudonyymi ja mukana on myös satoja ulkopuolisia kontribuuttoreita. Sen taustalla toimiva yritys on Llama Corp: https://twitter.com/llamacorporg

Defillaman etusivu antaa edelleen saman näkymän defin markkinaan, josta palvelu alunperin lähti liikkeelle. Se kertoo kuinka paljon defiin on sitoutunut varallisuutta (TVL), mikä sen muutos on, ja mikä on isoimman defipalvelun dominanssi (tällä hetkellä Lido).  

TVL:n näkymää voi etusivulla vielä erikseen tarkastella lohkoketjukohtaisesti. Ilman valintaa, Defillama näyttää isoimmat defipalvelut kaikista lohkoketjuista yhdessä näkymässä. Tämä näkymä on varmasti tuttu monelle Defi Suomen uutiskirjeen lukijalle, koska käytän sitä yhteenvedon tekemiseen koko defimarkkinasta.

TVL-sijoituksissa näet ikoineina missä eri lohkoketjuissa palvelu toimii. Viemällä hiiren ikonin päälle näet sen nimen selkeämmin mikäli et tunnista sitä. 1d, 7d ja 1m muutokset näyttävät kuinka paljon kyseiseen palveluun on siirtynyt tai poistunut varoja.

Mcap/TVL luku taas kertoo mikä on kyseisen palvelun oman tokenin market capin suhde varsinaiseen palveluun sitoutuneeseen varallisuuteen.

Defissä on eräänä aliarvostuksen mittarina käytetty matalaa Mcap/TVL-lukua mutta se ei mielestäni ole kovin toimiva metriikka.

Huomioi lisävalinnat

Kannattaa huomioida Defillaman käyttöliittymän tarjoamat lisävalinnat liittyen Defillaman TVL-metriikkaan.

TVL luku itsessään voi olla harhaanjohtava, sillä sen sisään saatetaan laskea asioita, joita sijoittaja ei halua huomioida. Oikean ylälaidan valintojen kautta voi vaikuttaa siihen mitä kaikkea Defillama laskee TVL:ään mukaan. Oletusarvona Defillama pitää valinnat konservatiivisena eli se pyrkii välttämään TVL-luvun kasvattamista ylimääräisillä asioilla.

Staking: huomioi governance tokenit, jotka on steikattu palveluun

Pool2: huomioi likviditeettipoolit (LP), joissa vastinparina on palvelun oma governance token

Borrows: laskee lainapalveluiden TVL:ään mukaan myös lainatut kryptovaluutat (nämä ovat siis jo kertaalleen talletuksissa mukana)

Double count: laskee mukaan jo kertaalleen toisessa palvelussa mukaan lasketut kryptovaluutat (esim. Curve + Convex)

Liquid Staking: laskee mukaan myös steikkauspalkkiot

Vesting: laskee mukaan vestatut eli lukitut tokenit

Käyn seuraavissa luvuissa läpi Defillaman eri dashboardit, jotka löytyvät vasemman ylälaidan valikosta.


Defi

Defi-osio on Defllaman ensimmäinen ja käytetyin osio. Se tarkastelee eri defipalveluita ja niiden toimialakohtaisia tietoja.  Sen Overview-osio näyttää saman kuin Defillaman etusivu.

Chains

Chains-osio näyttää lohkoketjukohtaiset metriikat eli paljonko eri lohkoketjuissa on sitoutunut rahaa defipalveluihin. Itse en juurikaan tätä työkalua käytä, muuten kuin silloin tällöin tarkistaessani onko tiettyjen lohkoketjujen suhteellinen osuus kasvanut.

Chains-osiossa voi näkymää vielä kätevästi rajoittaa EVM-valinnan mukaan eli joko rajata pois tai mukaan Ethereum-pohjaiset ketjut. Stables-sarake kertoo kuinka paljon kyseisessä lohkoketjussa on varoja dollaripohjaisissa stableissa. Tätä lukua ei lasketa mukaan defin TVL:ään.