Degen-sijoittajan opas Aptos-lohkoketjun maailmaan

Degen-sijoittajan opas Aptos-lohkoketjun maailmaan

Defi Suomi on ollut jo pitkään epäileväinen Aptos-lohkoketjun pitkäaikaisen kilpailukyvyn ja menestyksen suhteen. Aptoksen taustalla on Facebookin Diem-projektissa toimineita kehittäjiä, jotka ovat tehneet Solanan kanssa kilpailevan proof-of-stake -lohkoketjun. Lohkoketjun teknologiaan ei liity mitään sen suurempia innovaatioita ja teknologioita. Erilaisia lohkoketjun nopeuteen vaikuttavia muuttujia on vain väännetty isommalle ja hajautusta vähennetty.

Aptoksen tokenomiksiin ja mekaniikkaan liittyy lukuisia kysymysmerkkejä ja ongelmia. Tässä erään Aptos-kehittäjän yhteenvetoa ongelmista: https://twitter.com/PaulFidika/status/1582386282386235392

Tästä huolimatta Aptos tarjoilee aktiiviselle defisijoittajlle pääomasijoittajien rahoilla buustattuja kannustinpalkkioita, joita voi lähteä farmaamaan ja apinoimaan mukaan uusiin Aptos-projekteihin. Tämä opas on kirjoitettu vain viihteelliseksi sisällöksi, ja mikään tässä artikkelissa mainittu projekti ei ole kannustin sijoittaa siihen.

Lompakot

Aptoksen käyttöön tarvitaan oma kyseiselle lohkoketjulle kehitetty lompakkon. Defifarmaajan vaihtoehtoina on mm.:

Lompakkoon voit siirtää $APT-tokenia joko sitä tukevien pörssien kautta tai sitten bridgeratkaisulla. Mikäli sinulla ei ole siirron jälkeen lompakossa kaasuun ja transaktiokuluihin käytettävää $APT-tokenia, voit pyytää sitä pienen määrän faucetin kautta täältä: https://aptoslabs.com/foundation-faucet. Faucetin huono puoli on, että sinun tulee luoda web2-tunnus ennen käyttöä.

Helpoin tapa siirtää $APT-tokenia lompakkoon on käyttää keskitettyä pörssiä. Tällä hetkellä Aptosta tukee Binance, FTX, Okx ja Huobi. Coinbasen tuki on ilmeisesti tulossa lähipäivinä. Tällöin vaihdat pörssissä haluamaasi kryptovaluuttaa $APT-tokeniksi ja teet withdrawin valitsemaasin lompakon osoitteeeseen.

Työkaluja Aptoksen käyttöön

Aptokseen on olemassa jo perustyökalut, joilla lohkoketjua ja sen osoitteita voi tutkia. Tässä muutamia käytännöllisiä:

Chain explorer, jolla voit tutkia lohkoketjun tapahtumia ja lompakoiden sisältöjä: https://apscan.io/ ja toinen vaihtoehto https://explorer.aptoslabs.com/

Kehittäjän oppaat ja työkalut: https://aptos.dev/

Dashboard: https://nomics.com/assets/aptos-aptos

Defillama: https://defillama.com/chain/aptos (ei avautunut vielä)

Muita työkaluja, kuten lompakoiden hallintaan käytettyjä Debank tai erilaisia analytiikkapalveluita (dextools, etc) tulee varmasti lähitulevaisuudessa lisää. Kannattaa myös tsekata Aptoksessa toimivien defiprojektien omilta sivuilta analytiikkaa, koska se antaa usein jonkinlaisen kuvan kyseisen palvelun aktiviteetista ja koosta.

Telegram-ryhmiä

Kuten muidenkin degen-projektien, on myös Aptoksen ympärille noussut erilaisia Telegram-ryhmiä, joissa promotaan ja vinkataan uusista projekteista. Näissä kannattaa aina muistaa, että yleensä tietyn projektin nosto on vain yritys saada exit likviditeettiä sille eli olet siinä vaiheessa jo sijoittajana myöhässä.