Defi Suomi #091: Karhumarkkina hellii defiä, Liquityn uudet poolit, alphaa uudesta defi-innovaatiosta, Starknet-token, 1 % Sei:n supplystä jaossa, ECB:n raportit kryptoista ja mitä se tarkoittaa sijoittajalle

Defi Suomi #091: Karhumarkkina hellii defiä, Liquityn uudet poolit, alphaa uudesta defi-innovaatiosta, Starknet-token, 1 % Sei:n supplystä jaossa, ECB:n raportit kryptoista ja mitä se tarkoittaa sijoittajalle


4 syytä miksi karhumarkkina on defille hyväksi

Nyt kun tätä nykyistä laskumarkkinaa on kestänyt joitain kuukausia, täytyy myöntää, että itse pidän enemmän karhumarkkinasta kuin maanisesta nousumarkkinasta, joka meitä vaivasi vuosi sitten. Karhumarkkinassa on monia positiviisia puolia härkämarkkinaan nähden ja alla muutamia, jotka tulivat itselle mieleen.

  1. Projektien on pakko olla kannattavia: jokainen defiprojekti joutuu nyt vakavasti pohtimaan ja suunnittelemaan omaa kannattavuuttaan. Härkämarkkinassa riitti kun julkaisi forkin menestyneestä projektista ja samantien olikin muutama sata miljoonaa defiapinoiden rahaa kiinni projektissa farmaamassa arvotonta farmitokenia. Nyt defiprojektit joutuvat palaamaan rahoitusteorioiden pariin ja mallintamaan omaa toimintaansa kuten normaalia yritystä. Ne projektit jotka tämän yli selviävät ovat vahvalla pohjalla. Edellisessä karhumarkkinassa luotiin ja kehitettiin ne defin bluechip-projektit, jotka ovat tässä markkinatilanteessa vahvoilla, kuten vaikkapa Aave, Compound ja Uniswap.
  2. Tiimit ovat sitoutuneempia: ne tiimit, jotka ovat rakentaneet projektinsa kestävälle pohjalle pystyvät nyt keskittymään kehittämiseen eikä päivittäiseen kurssien seurantaan. Tiimeillä on myös huomattavasti vahvempi rahoitus taustalla verrattuna 2018-2019 markkinaan. Osalla tiimeistä on jopa 10 vuoden rahoitus varmistettuna nykyisellä kulutasolla. Siinä ei parin vuoden karhumarkkinat tunnu missään.
  3. Huonot projektit karsiutuvat pois: härkämarkkinassa oli todella vaikea tunnistaa mitkä projektit olivat oikeasti järkeviä. Tapahtui periaatteessa sama ilmiö kuin Fedin ja ECB:n harjoittamassa vapaassa rahoituspolitiikassa, jossa ilmaista rahaa jaetaan kaikille. Tällöin oma kriittinen ajattelu samentuu kun mikä tahansa projekti tuntuu menestyvän. Tässä markkinatilanteessa huonot projektit eivät saa houkuteltua yhä vähentyvää rahaa defissä omalle projektilleen. Myöskään sijoittajat ovat tällä hetkellä niskan päällä neuvottelutilanteissa ja pystyvät paremmin arvioimaan mihin projektiin kannattaa sijoittaa.
  4. Kassavirtaa sijoittajille karhumarkkinassa: itselleni paras piirre karhumarkkinassa ja defissä on jatkuva positiviinen kassavirta, jota saan eri defiprojektien kautta. Pystyn vaihtamaan tämän kassavirran vaikkapa stable coineihin ja käyttää sitä arkielämän kuluihin tai ostamaan sillä tokeneita ja projekteja joihin uskon pitkällä tähtäimellä. Tämä aiheuttaa myös kuuluisan korolta korolle efektin, jossa portfolion nousu on alkuvaiheessa hidasta, mutta jossain kohtaa tuotot alkavat tuoda mukanaan yhä suurempia tuottoja ja salkun arvo kasvaa nousumarkkinassa hyvin voimakkaasti.

Liquityn uudet Chicken-bondit

  • Liquity on defiprojekti, joka tarjoaa LUSD-stable coin lainaa ylikollaterisoitua etheriä vastaan. Olen itse ollut mukana heidän stability poolissa, jota käytetään lainojen likvidointiin. Mistä ihmeestä on siis kyse ja miten näillä voi tienata rahaa?