Defi Suomi #058: Näkemyksiä regulaatiosta, opas alphan löytämiseen karhumarkkinassa, GLP:stä
Regulaatio ottaa askeleita eteenpäin
Moni varmasti törmäsi eilen uutisointiin Yhdysvalloissa edistyvästä regulaatiosta. Kryptojen regulointiin liittyy monia eri osa-alueita pankkitoiminnasta markkinointiin, joten yhtä yksittäistä regulaatiota ei varmasti ole tulossa. Cynthia Lummiksen viimeisen ehdotus on monen mielestä askel eteenpäin ja monen muun mielestä taas pahinta mahdollista regulaatiota. Jos haluat sen sisällöstä suhteellisen hyvän kiteytyksen, tsekkaa tämä Adam Cochranin twiitti-thread: https://twitter.com/adamscochran/status/1533993929196060672?s=12&t=yzTdHgG7CNkzg2MmANGn6w
Oma kantani asiaan on, että regulaatio tulee halusimme sitä tai emme. Jos emme voi vaikuttaa sen tulemiseen, voimme vain toivoa regulaatiota, joka ei tappaisi alan innovaatiota, mutta toisi turvallisuuden kautta taas uuden sijoittajakunnan markkinoille.
Kannattaa myös pohtia mitä voi reguloida avoimessa ja hajautetussa kryptomaailmassa. Luonnollisesti älysopimukset pyörivät lohkoketjussa lainvalvojasta huolimatta niin kauan kun on vain nodeja pyörittämässä lohkoketjua. Mutta regulaatio voi samanaikaisesti säännellä yrityksiä ja yksityishenkilöitä.
Regulaatio voi vaikuttaa siihen kuinka helppoa lohkoketjun parissa työskentelevien yrityksien on hankkia rahoitusta toiminnalleen, miten ne voivat rakentaa tokenomicsit ja rahoitusmekaniikan, miten he pystyvät markkinoimaan palveluaan, jne.
Mutta regulaatiolla on myös rajoittavuuden lisäksi alaa kasvattavia ominaisuuksia. Se tekee kuluttajien ja yrityksien toimintaympäristöstä luotettavamman. Tällä hetkellä kryptoissa ei ole selkeitä pelisääntöjä ja uusien toimijoiden tuloa markkijoille rajoittaa epätieto siitä millaiset nuo säännöt tulevat olemaan.
Kun säännöt on selvillä, kaikki voivat rakentaa omat suunnitelmat ja strategiat sen pohjalta. Regulaatio tulee myös parantamaan toiminnan läpinäkyvyyttä asiakkaille, yhteinäistämään raportointimalleja, ja vähentämään rug pullien todennäköisyyttä. Huijauksia ei voi poistaa täydellisesti millään tavalla, koska siinä ei olla onnistuttu perinteisessä rahoitusmaailmassakaan.
Sijoittajana voit odottaa tämän tilanteen vaikuttavan markkinoihin volateliteettia eli kurssien heiluntaa lisäämällä. Jo nyt on nähtävillä osan DAO:sta reagoivan tähän, joko muuttamalla treasuryaan tai rahoitusmallejaan. Kannattaa myös ehkä itse pohtia palveluita joissa on mukana, kuinka hyvin niiden toimintamalli kestää regulaation ja lainsäätäjien katseen.