Defi Suomen viikkokirje 8

Defi Suomen viikkokirje 8

Hyvää huomenta talvinen defikansa, joka pakkasessa vaeltaa! Olen tämänkin viikon reissun päällä, mutta kirje lähtee matkaan tilanteessa kuin tilanteessa.


Defi Suomen uudet sisällöt

Valaiden seurantaa lohkoketjussa: Hopiumin tämän viikkoisessa podcastissä kävimme läpi erilaisia tapoja ja strategioita valaiden eli isojen sijoittajien seurantaan lohkoketjussa.

Anchor - The easiest way to make a podcast
Hopium.fi

Tällä hetkellä markkinoille syntyy uusia mielenkiintoisia defiprojekteja päivittäin. Niiden taustojen selvittäminen on haastavaa, koska usein taustalla olevat kehittäjät toimivat anonyymisti. Uusia kryptovaluuttoja voi kuitenkin tutkia lohkoketjutasolla ja sitä kautta saa vastauksia muutamiin riskitilanteisiin. Käyn tässä lyhyessä oppaassa läpi muutamia hyödyllisiä työkalua, joita olen itse käyttänyt uusiin projekteihin tutustuessa:

Vältä huijaukset ja huonot älysopimukset uusissa defiprojekteissa
Tällä hetkellä markkinoille syntyy uusia mielenkiintoisia defiprojekteja päivittäin. Niiden taustojen selvittäminen on haastavaa, koska usein taustalla olevat kehittäjät toimivat anonyymisti. Uudella projektilla ei ole myöskään minkäänlaista historiaa taustallaan, joten siitäkään on vaikea vetää joh…

Defi Suomen Discord-ryhmässä käytiin keskustelua Arbitrumin tilanteesta ja tulevaisuudesta, kryptolainojen verotuksesta, nostettiin esiin useita eri testivaiheessa olevia uusia defiprojekteja, listattiin 30 mielenkiintoista projektia, jotka rakentavat GMX:n päälle ja vinkattiin muutamista uusista launchpadissa olevista projekteista, joiden public sale on käynnissä vielä lauantaihin asti.

Markkinatapahtumat

Defimarkkina on edellisen muutaman viikon nousun jälkeen vakiintunut hieman alle $50 miljardin dollarin. Se on globaalin rahoitusmarkkinan näkökulmasta edelleenkin pyöristysvirhe eli hyvin alkuvaiheessa olemme edelleenkin.

Edellisen viikon aikana stable coin markkinoille ei ole juurikaan tullut uutta varallisuutta. Kannattaa tosin huomata alla olevasta graafista, että olemme lievässä nousussa, mutta ei mitään mistä kannattaisi mielestäni suuresti innostua.

Markkinoilla on myös paljon puhuttu kuluneen viikon aikana Aasian markkinan vaikutuksesta koko kryptomarkkinaan. Uumoillaan, että yhteiskunnan avautuminen Kiinassa nostattaa mukanaan koko markkinaa. Sillä voi olla nykyiseen ralliin joitain vaikutuksia, mutta itse en vielä näe Kiinan olevan merkittävässä roolissa koko markkinan kannalta. Tämä voi toki muuttua tulevien viikkojen tai kuukausien aikana.

Uutiset

Financial Stability Boardin mukaan yksikään nykyisistä stable coin -kryptovaluutoista ei täytä kesällä julkaistavia kansainvälisiä ohjeistuksia: https://www.coindesk.com/policy/2023/02/20/existing-stablecoins-wont-meet-forthcoming-global-standards-fsb. Tämä voi indikoida tulevaa aggressiivista globaalia ja kooordinoitua regulaatiota kryptoja kohtaan.

Arbitrumin userbase eli käyttäjämäärä kasvaa nopeita merkittävistä lohkoketjuista: https://www.coindesk.com/tech/2023/02/20/arbitrums-user-base-is-fastest-growing-among-leading-blockchains-bernstein/. Keneltäkään ei ole varmasti jäänyt huomaamatta Arbitrumin voimakas kasvu ja narratiivi tämän vuoden puolella.

Eräänlainen flippening lähestyy kun Arbitrumin päivittäisten transaktioiden määrä on ylittämässä Ethereumin voluumia

Rocketpoolin rETH-tokenia voi nyt käyttää vakuutena Aave-lainapalvelussa. rETH:n hyvä puoli on, että proof of staken tuotot kasvattavat rETH:n arvoa eli sijoittaja saa itselleen Ethereumin maksaman tuoton, samalla kun nostaa sitä vastaan lainaa: https://twitter.com/AaveAave/status/1625150208538554368

zkSync 2.0 on nyt julkaistu ja sen lähdekood on luvatusti täysin avointa eli kuka tahansa voi halutessaan forkata sen ja lähteä rakentamaan omaa versiota siitä: https://blog.matter-labs.io/all-aboard-zksync-era-mainnet-8b8964ba7c59. Tämä voi omalta osaltaan kiihdyttää tulevaa ZK-narratiivia ja siihen liittyvää markkinaa. Itse tosin olen jo havaitsevinani AI-markkinan tyyppistä ylikuumenemista myös ZK-markkinassa eli kannattaa olla varovainen kaikenlaisten shillien ja promojen suhteen, joita varmasti nähdään lähiviikkoina ja -kuukausina enemmänkin.

Defi mahdollistaa perinteiseen rahoitukseen ja sijoittamiseen nähden totaalisesti erilaisen läpinäkyvyyden eri palveluiden taloudelliseen tilanteeseen. Esimerkiksi tässä Frax Financen reaaliaikaisesti päivittyvä tuloslaskelma, joka hakee datan suoraan lohkoketjusta: https://facts.frax.finance/frxeth/balance-sheet

Coinbase julkisti oman layer 2 -lohkoketjun, joka rakentuu Optimism:n teknologian päälle: https://www.coinbase.com/blog/introducing-base. Tätä Coinbasen ketjua on uumoiltu tulevaksi jo jonkin aikaa, koska esimerkiksi Binancella on ollut jo pitkään oma BNB-ketjunsa.

Tämä oli myös Optimism:n ekosysteemille erittäin positiivinen uutinen, koska se on hieman yskähdellyt Arbitrumin voittokulun myötä. Kannatttaa muistaa, että maaliskuun lopussa Optimism on myös julkaisemassa uutta Bedrock-päivitystä, joka tulee myös olemaan positiivinen katalyytti ekosysteemille.

IMF alkaa selvästi olla peloissaan valta-asemansa murentumisesta: https://www.theblock.co/post/214649/imf-calls-for-coordinated-action-over-fears-crypto-could-undermine-global-monetary-system. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen miten lähitulevaisuudessa tälläisiä kryptojen vastaisia julkisia ulostuloja tulee enemmänkin.

Huma Finance alkaa rakentamaan defin lainapalvelua, jossa kryptovaluutta-pohjaista lainaa voisi ottaa tuloja vastaan. Tämä on perinteisessä rahoituksessa tuttu ja turvallinen malli, mutta hyvin haastavaa toteuttaa anonyymissä lohkoketju-ympäristössä: https://www.theblock.co/post/214475/huma-finance-raises-8-3-million-to-enable-defi-borrowing-against-future-income


Luettavaa eli pidemmät artikkelit

Tämän hetken markkinanoususta iso osa on laskettavissa Aasian ja Kiinan piikkiin. Vaan mitä se tarkoittaa yleisesti kryptomarkkinan kannalta? https://twitter.com/hodlKRYPTONITE/status/1627615609709268994

Defi Suomi on jo pitkään hehkuttanut Eigenlayerin tulevaa innovaatiota Ethereumin steikkauksen päälle. Sen avulla mikä tahansa Ethereumissa toimiva palvelu voi vuokrata Ethereumin proof-of-staken turvallisuutta omaan palveluunsa. Nyt he ovat julkaiseen whitepaperinsa, joka ehdottomasti kannattaa lukea läpi mikäli aihe kiinnostaa: https://twitter.com/eigenlayer/status/1627887300448485376

Numeonin Power Tokenit tarjoavat RMM-mallilla (replicating market maker) toimivan dexin jonka avulla defisijoittaja voi vivuttaa mitä tahansa kryptovaluuttaa. Nämä power tokenit ovat eräänlaisia perpetual futuurituotteita, joissa likviditeetin tarjoaja tienaa swappimaksujen lisäksi ns. funding-maksujen tuotot: https://medium.com/numoen/a-primer-on-power-tokens-62fd0416a516

Defin lainapalveluiden eräs haaste on interest rate -malli, jossa lainaajien ja tallettajien korkotaso määräytyy puhtaasti markkinakysynnän kautta. Tämä johtaa tilanteisiin, joissa lainaaja voi joutua maksamaan lainastaan satojen prosenttien korkoa tai tallettaja ei saa tarpeeksi tuottoa talletukselleen. Alpha Homora yrittää uudistaa tätä alan perinteistä mallia Alpha Chambersien avulla. Nissä tallettaja saa osan lainaajan saamista tuotoista vivutukseleen ja lainaaja maksaa tästä lainasta 0 % korkoa: https://blog.alphaventuredao.io/how-the-money-market-in-defi-has-reached-its-limit-and-how-we-invented-the-profit-sharing-primitive-to-break-it/

Badgerilta mielenkiintoinen uusi wrapattu Bitcoin-konsepti, joka on vakuutettu Ethereumin steikkauksella: https://forum.badger.finance/t/introducing-ebtc-a-decentralized-bitcoin-powered-by-ethereum-staking/5952. Tämä sivuaa myös Eigenlayerin konseptia, jossa eri palvelut voivat “lainata” Ethereumin steikkauksen turvallisuutta ja luotettavuutta.

Tietoturva ja hakkeroinnit

Platypus Financen oma stable coin USP menetti peginsä eli hintavastaavuuden johtuen ns. flash loan -hyökkäyksestä: https://www.coindesk.com/markets/2023/02/16/usp-stablecoin-loses-dollar-peg-as-defi-protocol-platypus-suffers-85m-attack/. Tämä hyvin korostaa sitä miksi stable coinin rakentaminen ei ole helppoa, vaikka sen konsepti voisi olla yksinkertainen.

Dexible pörssiaggragaattori menetti n. $2 miljoonaa dollaria Ethereumin ja Arbitrumin lohkoketjuissa: https://rekt.news/dexible-rekt/.

Arbitrumissa pyörivä Hope Finance on joutunut hakkeroinnin kohteeksi: https://cointelegraph.com/news/hope-finance-exploit-results-in-2m-stolen-from-users-funds. Kyse näyttäisi olevan perustajien varastamista varoista. Hakkeroinnin tai suoraan sanottuna varkauden yhteydessä vietiin noin $2 miljoonan edestä käyttäjien varoja.

Cosmos-ekosysteemissä toimiva Kujiran älysopimuksia on exlpoitattu ja sen johdosta protokollaan kertyi noin $230,000 dollarin edestä huonolaatuista velkaa: https://twitter.com/TeamKujira/status/1628008910312407040


Tsekkaa myös Defi Suomen muut artikkelit

Muut artikkelit: https://www.defisuomi.fi/tag/artikkelit/
Projekti-analyysit: https://www.defisuomi.fi/tag/analyysit/
Oppaat: https://www.defisuomi.fi/tag/oppaat/
Aloittelijoiden sisällöt: https://www.defisuomi.fi/tag/defi-101/
Defin aloittelijan verkkokurssi: https://verkkokurssit.defisuomi.fi/p/defi-101-aloittelijan-opas-defin-maailmaan


Tule mukaan yhteisöön

Telegram-kanava: https://t.me/defisuomi
Discord-serveri: https://discord.gg/Ca3kAKaPyF
Twitter: https://twitter.com/DefiSuomifi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/defisuomi
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCzv0iOeQcDcaGHmJ1tXWTYg
Hopium-podcast: https://anchor.fm/hopium-fi
Defi Suomen podcast: https://anchor.fm/defi-suomi