Defi Suomen viikkokirje 49
Huomioithan, että tämä artikkeli on kirjoitettu vain informaatiomielessä. Tämä ei ole kannustin sijoittaa kyseiseen palveluun. Defisijoittamiseen sisältyy monia eri riskejä varojen hakkeroinnista älysopimusriskeihin. Sijoittaja voi menettää kaikki varansa. Tee siis itse omat sijoituspäätöksesi omat riskisi ja sijoitussuunnitelmasi huomioiden.
Hyvää sunnuntai defikansa, joka karhumarkkinan pimeydessä vaeltaa! Tällä kertaa on luvassa taas aimo annos todistusta siitä miten defimarkkina porskuttaa eteenpäin ja kehitys kehittyy. Ota siis kuppi kuumaa ja hyvä asento.
Defi Suomen uutisia
Olemme Defi Suomen jäsenen, Raif :n kanssa rakentamassa suomalaisille kryptosijoittajille "defiscreener"-palvelua. Sen tavoitteena on tarjota simppelin ja selkeän käyttöliittymän kautta ideoita defin sijoitusmahdollisuuksista. Käyttäjä voi esim:
- Hakea mielenkiintoisia pooleja tietyn riskitason mukaan
- Hakea pooleja tietyn strategian mukaan (esim. eth bull, btc bear, jne)
- Palvelu selittää mitä eri mittarit tarkoittavat eli esim. onko 5 % tuotto tietystä poolista liian matala tai mitä tarkoittaa impermanent loss -riski tietyssä poolissa
- Palvelu esittelee yleisimpiä defipalveluita ja kertoo niiden riskeistä / tuottomahdollisuuksista.
Kaipaisimme nyt yhteisön mielipidettä: vaikuttaako hyvältä, mitä puuttuu, mikä on pielessä, mitä parantaa, jne?
Poolinäkymä: https://defiscreener.pages.dev/pools/
Yksittäinen pooli: https://defiscreener.pages.dev/services/aura/fold-weth
Palvelunäkymä: https://defiscreener.pages.dev/services
Yksittäinen palvelu: https://defiscreener.pages.dev/services/aura
Huom: tuo on vasta v.0.01 eli aivan alkuvaiheessa. Lähinnä haarukoimme tässä vaiheessa vain oikeaa suuntaa.
Jos haluat palveluun ilmaisen pääsyn sen julkaisun yhteydessä niin kirjoita minulle pidempi arvio / ideat / kommentit sähköpostina niin saat sen ilmaiseksi käyttöön sen julkaisun yhteydessä 😎
Tämän lisäksi Defi Suomi kaipaa edelleenkin markkinointi- tai sisällöntuotantoapuja eli mikäli sinulla on kiinnostusta defin opetteluun tai digimarkkinointiosaamista niin ota yhteyttä.
Markkinakatsaus
Kryptomarkkinat ovat hieman piristyneet sitten viime viikon. Muutamat pienemmän defiprojektit ja niiden omat tokenit ovat nousseet 30-50 %. Itse odottelen karhumarkkinassa aina tälläisiä väliaikaisia nousuja, jotta voin lunastaa kannustinpalkkiot hieman korkeammalla hinnalla ja vaihdan ne sitten stable coineihin odottamaan hintojen laskua. Kätevä tapa nostaa eri defipalveluiden tuottoa.
Defimarkkinan TVL eli palveluihin sitoutunut varallisuus mataa edelleenkin FTX:n romahduksen jälkeisellä tasolla. Defissä on tällä hetkellä noin $42 miljardin edestä varoja. Muistutuksena, että vuosi sitten luku oli jopa $180 miljardia, mutta jopa sekin on koko rahoitusmarkkinaan nähden naurettavan pieni luku ja olemme markkinan kehityksessä edelleen hyvin alkuvaiheessa.
Eri kryptopörsseihin siirrettiin viime viikolla eniten GMS, ENS ja cbETH -tokeneita. Tämä voi edeltää niiden myyntiä eli hinnan laskua.
Kryptopörsseistä taas nostettiin ulos eniten Etheriä, joka on positiivinen signaali ETH:n hintakehityksen kannalta.
Tuottojen näkökulmasta viime viikolla tuottoisin palvelu oli NFT-markkinapaikka Opensea ja toisena kiri eth-pohjaisia domainosoitteita tarjoava ENS-palvelu.
On myös hyvä huomata, että treidausaktiviteetti on vähentynyt merkittävästi hajautetuissa pörsseissä eli dexeissä. Marraskuun osalta se hieman piristyi, pitkälti todennäköisesti johtuen FTX:n tilanteesta. Alla olevassa ei kannata kiinnittää huomiota joulukuuhun, joka on vielä kesken.
Ehkä surullisinta katsottavaa on kehittäjien aktiivisuus, joka on ollut tasaisessa laskussa keväästä lähtien.
Ylläolevassa kuvassa näkyy Ethereumin virtuaalikoneen eli EVM:n pohjaisten lohkoketjujen kehittäjien aktiivisuus mutta tilanne on yhtä surkea kyllä muuallakin.
Uutiset
Optimism ja Arbitrum ovat Ethereumin layer 2 -lohkoketjuja, joiden avulla päälohkoketjun nopeutta ja tehokkuutta voidaan skaalata moninkertaisesti ylöspäin. Ne molemmat perustuvat samaan optimistiseen rollup-teknologiaan. Ekosysteemeinä ne ovat kuitenkin hieman erilaisia. Optimism:ssa on tavalliset defifarmit ja perinteistä defiä edustavat palvelut. Moni Fantomin palvelu on mm. siirtynyt Optimism:iin. Arbitrumiin taas kehitellään enemmän treidaukseen sopivia johdannaispörssejä ja uusia defi-innovaatioita. Tässä twiitti-threadissa on kätevä katsaus molempien ekosysteemien isoimpiin palveluihin: https://twitter.com/Slappjakke/status/1599531550369947649
Starknet on taas optimistisen rollup-teknologian kilpailija. Heidän lohkoketjunsa perustuu zero knowledge -rolluppiin, jonka ansiosta käyttäjien identiteetti voidaan piilottaa ja transaktiot osoitetaan hyväksytyiksi todistamalla niiden oikeellisuus kryptografisen todistuksne kautta. Alla kätevä kokonaiskuva koko Starknetin ekosysteemistä.
Ape-tokenin staking on nyt livenä: https://apestake.io/. $APE-token on Bored Ape Yatch Clubin eli isoimman NFT-projektin oma token, jolle saa nyt passiviista tuloa steikkauksen kautta. En ole itse tutustunut Ape-tokenin tokenomikseihin eli rahoitusmekaniikkaan.
Stader Labs on alun perin Terran ja Cosmoksen ekosysteemistä startannut steikkauspalvelu. Se tarjoaa sijoittajille lukittua steikkaustokenia vastaan likvidin version, jonka voi koska tahansa vahtaa takaisin alkuperäiseen assettiin markkinoilla eli sama idea kuin Lido:lla tai Rocketpoolilla. Nyt Stader Labs on ottamassa osaa ETH:n steikkauskisaan ja he laajentavat palveluaa Ethereumin puolelle: https://twitter.com/staderlabs/status/1600167144712720384. StaderLab:n steikkaustokeneita voi käyttää vakuutena defiekosysteemin eri palveluissa.
Chainlink on defin infrastruktuuripalvelu, joka tarjoaa ns. oraakkelifeediä. Sen ansiosta älysopimukset saavat tiedon lohkoketjun ulkopuolisesta maailmasta, kuten vaikkapa pörssikursseista, säätiedosta tai muusta älysopimuksessa tarvittavasta datasta. Chainlink on nyt kolmen vuoden odotuksen jälkeen vihdoin avannut steikkauspalvelun omalle $LINK-tokenilleen: https://blog.chain.link/chainlink-staking-early-access-now-live/
Compound julkaisi v3:ssa uudet extensionit eli laajennukset. Niiden avulla ulkopuoliset kehittäjät voivat luoda uusia ominaisuuksia lainapalveluun: https://twitter.com/compoundfinance/status/1600589636509831175?s=20
Suomesta ponnistaa uusi ja uljas euro-pohjainen stable coin Membrame Financen toimesta: https://twitter.com/euroemoney/status/1600875350724005888?s=46&t=LvwmMdCOGas-fb7tDLFoVQ
Ethereumin core-kehittäjien arvioin ja tavoitteen mukaan staking-talletukset vapauttava Shanghai-päivitys olisi tulossa kolmen kuukauden päästä maaliskuussa: https://twitter.com/TimBeiko/status/1600936500832899072. Tämän jälkeen Ethereumin beacon-lohkoketjuun steikatut Etherit voidaan nostaa pois sidotusta vakuudesta. Moni on arvioinut tämän olevan bearish-tapahtuma ETH:n kannalta, mutta itse arvioin sen olevan nettopositiivinen. Lukituksen vapautumisen jälkeen instituutiosijoittajat voivat luotettavammin sijoittaa ja steikata ETH:iä, koska heillä on mahdollisuus vapauttaa steikkaus. Tämä voi nostaa ETH:n kysyntää ja sitoa sitä steikkauspalveluihin.
Cosmos-ekosysteemissä toimivasta Osmosis-dex -lohkoketjusta on tullut uusi V13, joka parantaa treidien tehokkuutta ja turvallisuutta: https://twitter.com/osmosiszone/status/1600894118263078915
GPT-3 eli tekoälypohjainen tekstigenerointi tulee uudistamaan hakukonemarkkinat ja pakottaa siirtymään mainospohjaisesta liiketoimintamallista NFT-pohjaiseen: https://www.coindesk.com/layer2/2022/12/09/chatgpt-will-kill-search-and-open-a-path-to-web3/. Isompi murros voi olla tulossa, joka pakottaa teknologiajätit implementoimaan web3-pohjaisia ratkaisuja. Tämä kaikki sataa luonnollisesti myös defin laariin, koska palveluiden kysyntä ja adaptaatio kasvaa.
Grayscalen uusi defirahasto aloitti treidauksen: https://thedefiant.io/grayscale-defi-fund. Mukana on 5 isointa ja yleisintä defiprotokollaa ja niiden tokenit. Isoin paino (68 %) on Uniswapillä, joka on käytetyin ja isoin hajautettu pörssi. Toisena on Aave-lainapalvelu (13 %).
Rahasto on kätevä tapa yrityksille ja instituutioille sijoittaa defimarkkinaan, mutta tästä hyvästä joutuu maksamaan preemion Grayscalelle. Tavalliselle sijoittajalle on huomattavasti helpompaa ostaa kyseisiä tokeneita suoraan lohkoketjusta.
Haluaisitko oppia defin perusteet?
👇 Nappaa tästä -30 % alennus Defi Suomen suosittuun aloittelijoiden kurssiin! 👇 Kurssi on saanut 10/10-palautteen kaikilta asiakkailta ja siinä on 30 päivän rahat takaisin -takuu.
Defi Suomen uusimmat artikkelit
Hopium-podcastissä keskusteltiin kahden jakson verran aiheesta mikä erottaa defin perinteisestä tai keskitetystä rahoituksesta:
Mero Finance suojaa defilainaa likvidoinnilta: https://www.defisuomi.fi/projektianalyysi-mero-finance-suojaa-defilainan-likvidoinnilta/. Meron avulla defisijoittaja voi turvata lainapositionsa asettamalla Meroon vakuutta. Palvelun nerokkuus on toiminnossa, joka tuo sijoittajalle passiivista tuloa samalla kun hän turvaa lainaansa. Tässä Defi Suomen premium-artikkelissa on myös ohjeet palvelun käyttöön sekä avattu minkälaisia riskejä sijoittaja ottaa.
Aura Financessa on tarjolla Ethereumin steikkaustokeneille 14 % APR-tuotto. Tämä tulee siis kannustinpalkkiona normaalin steikkaustuoton päälle. Tässä Defi Suomen analyysi, riskit ja ohje miten pooliin voi sijoittaa: https://www.defisuomi.fi/farmivinkki-aura-financen-eth-steikkaustokeneille-14-apr-tuotto/
Nappaa tästä -50 % alennus ensimmäisen kuukauden tilauksesta niin näet miten laadukkaasta sisällöstä on kyse: https://www.defisuomi.fi/tutustu-rauhassa
Ps. Tämän lisäksi saat pääsyn suljettuun Discord-ryhmään
Luettavaa eli pidemmät sisällöt
Mistä eri tekijöistä Vitalik Buterin on innoissaan Ethereumin elosysteemissä: https://vitalik.ca/general/2022/12/05/excited.html