Defi Suomen viikkokirje 39
Tervehdys Defi Suomen uutiskirjeen tilaajat. Olen ollut tämän viikon reissussa ulkomailla, joten tällä viikolla ei ole ilmestynyt uutta opasta tai syväanalyysia premium-tilaajille. Perjantainen Alpha-raportti ja lauantainen Defifarmaajan raportti lähti matkaan kuitenkin normaalisti ja niistä yhteenvetoa alla.
Markkinakatsaus
Markkinoista ei ole oikein mitään kovin syvällistä sanottavaa. Ehkä ainut huomio on ollut Bitcoinin ja Ethereumin kyky pitää yllä sivuttaista rapumarkkinaa, samalla kun osakemarkkinat ovat olleet kovemmassa tiputuksessa Fedin korkopäätöksistä johtuen. Maailmantaloutta rasittaa lukuista poikkeukselliset kriisit, jotka luonnollisesti vaikuttavat kaikkiin sijoitusinstrumentteihin, kryptot mukaan lukien. Tämän hetkisestä markkinatilanteesta ei siis kannata päätellä, että kryptovaluutat eivät kykenisi lunastamaan lupauksiaan tulevaisuudessa. Nyt on paras hetki ostella hiljalleen laatuprojektien tokeneita ja kryptovaluuttoja.
Voi myös olla hyvin mahdollista, että me elämme läpi merkittävää historiallista murrosta rahoitusmarkkinoilla. Keskuspankkijohtoinen rahajärjestelmä nitisee liitoksissaan budjetaarisen velanoton, sodan, energiakriisin ja kansallisvaltioiden hajoamisen keskellä. Yhä useammalta alkaa mennä usko siihen, että keskitetty taho, kuten keskuspankki, on oikea malli johtaa globaalia reservivaluuttaa. Se onko oikea vaihtoehto Bitcoin tai jokin muu kryptovaluutta jää tulevien vuosien nähtäväksi.
Defin markkinan koko jatkaa sivuttaissuunnassa eli tällä hetkellä defiin on sitoutuneena n. $62 miljardin edestä varoja. Kannattaa toki aina muistaa näissä, että summa on ilmoitettu dollareissa eli kryptovaluuttojen markkinahinta vaikuttaa arvoon. Tällöin kryptovaluutoissa mitattuna defiin sitoutunut arvo saattaa jopa kasvaa samalla kun dollarimääräinen laskee.
Uutiset
Cosmos Hub:n Atom2.0 whitepaper: https://forum.cosmos.network/t/proposal-draft-a-new-vision-for-cosmos-hub/7328. Cosmos Hubin uusi versio tuo monia mielenkiintoisia uudistuksia lohkoketjuun. Eräs defifarmaajille mielenkiintoinen on Interchain Security. Siinä Cosmoksessa toimivat lohkoketjut voivat ulkoistaa oman ketjunsa konsensuksen ja turvallisuuden Atom-tokenin steikkaajille. Tällöin steikkaajat saavat normaalin Atom-pohjaisten palkkioiden lisäksi myös eri lohkoketjujen omia tokeneita palkkioksi steikkauksesta. Tässä vielä hyvä twiitti, joka avaa whitepaperia selkeästi: https://twitter.com/christine_dkim/status/1575963718600380416?s=46&t=E_Bi-ydGBcKFN6Ouf6veBw
Mikäli sinua kiinnostaa tutustua tarkemmin Cosmos Hubiin ja sen sijoitusmahdollisuuksiin niin kannattaa lukaista läpi tuore Defi Suomen opas 👇
Tokemak oli viime talven ison hypen likviditeettialusta, jossa Toke-tokenin omistajat pääset ohjaamaan minne likviditeettiä suunnataan ja tienaaman tästä bribe-palkkioita. Tokemak kuitenkin kärsi Curve-sodista ja kevään markkinaromahduksesta. Sen huippuarvosta on hävinnyt yli -95 %. Mutta protokolla ei ole kuitenkaan kuollut vaan sillä on roadmapilla mielenkiintoisia uutuuksia: https://www.tokebase.xyz/state-of-the-reactor-sep-23-2022/
Kryptoregulaatio voi aloittaa uuden härkämarkkinan: https://www.theblock.co/post/173617/crypto-regulation-can-be-enabler-for-industry-says-former-treasury-secretary. Itse uskon vahvasti myös regulaation voimaan kryptomarkkinoiden 10x-kasvun näkökulmasta. Vaikka defi edustaakin hajautettua ja vapaata (permissionless) rahoitusmarkkinaa, jonka voisi olettavan hyötyvän tästä reguloimattomasta tilanteesta, on sen ulkopuolella kuitenkin tällä hetkellä valtava määrä sijoitusvarallisuutta, joka vain odottaa "lupaa" päästä mukaan markkinaan. Regulaatiota ei kannata turhaan pelätä. Mikäli haluamme tämän markkinan kasvavan, täytyy se hyväksyä ja pyrkiä omalla toiminnallaan ja aktivismillaan vaikuttamaan regulaation suuntaan.
Compound vastaa Aave:n kilpailuun ja lanseeraa oman lainapalvelun instituutioita varten: https://compound.substack.com/p/compound-treasury-launches-borrowing Tämä lisää kryptojen reaalimaailman linkkejä ja sitä kautta adaptaatiota.
Circle jatkaa USDC:n laajentamista uusiin lohkoketjuihin: https://www.circle.com/en/pressroom/circle-announces-next-wave-of-usdc-support-for-multi-chain-ecosystem. Circlelle tämä on erittäin kannattaa bisnestä tämän hetkisillä treasury note -tuotoilla. USDC:n market cap on tällä hetkellä n. $47 miljardia ja sen vakuutena toimivat lyhyen ajan money market fundit tuottavat +2 %. Se tarkoittaa n. $1 miljardin tuottoja Circlelle vuodessa. On myös spekuloitu, että USDC voisi toimia virallisena Yhdysvaltojen hallinnon tukemana digitaalisena dollarina. Fedin pääjohtaja Jerome Powell on jo virallisesti ilmoittanut, että oman CBDC:n rakentaminen on tällä hetkellä liian raskas prosessi ja he tutkivat muita vaihtoehtoja.
Kansainvälisestä maksuliikenteestä vastaava SWIFT julkaisi tekevänsä yhteistyötä Chainlinkin kanssa. Tästä voi rakentua jotain todella merkittävää seuraavien vuosien aikana. Kyseessä on tosin vasta ensimmäisen vaiheen proof of concept -tasoinen projekti: https://www.theblock.co/post/173516/swift-chainlink-labs-reveal-work-on-cross-chain-proof-of-concept
Stakewisen V3 pyrkii parantamaan Ethereumin steikkauksen hajautusta. Uudessa versiossa kuka tahansa voi osallistua steikkaukseen niin pienellö summalla kun haluaa ja mahdollistaa pienempien steikkauspoolien luonnin: https://stakewise.medium.com/stakewise-v3-announcement-9e4fe73abdf2.
Tämä on hyvää ja tervettä kilpailua aiemmin kovin keskittyneille Ethereumin steikkausmarkkinoille. Stakewisen lisäksi Lidon ja Rocketpoolin uusia haastajia ovat Defi Suomen uutiskirjeessäkin mainitut Coinbasen likvidi steikkaus-ether ja Frax Financen fxsETH.
Kryptoilijoiden mielipiteellä alkaa olla jo poliittista merkitystä. Yhdysvalloissa 17 % neljän merkittävämmän osavaltion asukkaista omistaa kryptovaluuttoja: https://www.theblock.co/post/173764/17-of-voters-in-4-u-s-swing-states-hold-digital-assets-poll-finds
OlympusDAO pienentää OHM-tokenin inflaatiota eli reward ratea pienentääkseen tokenin myyntipainetta ja nostaakseen sen hintaa: https://thedefiant.io/ohm-yield-slashed. OHM on pärjännyt tässä markkinatilanteessa hyvin ETH:iä ja BTC:tä vastaan.
Solana tarjoaa myös oma layer 2 -ratkaisun uuden Nitro-päivityksen myötä. Sen avulla eri palvelut voivat rakentaa oman Solana-pohjaisen lohkoketjun omilla asetuksillaan: https://twitter.com/kevin_lim9/status/1574598748881264640?s=46&t=T8aoXxXE7NIcQfK_z3X-qA. Tällä Solana yrittää vastata Ethereumin ja Cosmoksen kilpailuun app-specific blockchain -trendissä.
Edellisessä Defi Suomen uutiskirjeessä oli linkki Fantomin ekosysteemin nykytilan katsaukseen. Nyt Fantom Foundation on julkaissut ”lite”-version tulevasta EVM-virtuaalikoneen korvaajasta eli FVM:stä: https://twitter.com/juanaxyz00/status/1575494050316447744?s=46&t=orEhVB4HzWIKiER9I4ftdw. FVM ei tuo mielestäni merkittäviä päivityksiä Fantomiin nykyisessä kilpailutilanteessa. Pelkästään oma, uniikki virtuaalikone ei tule ratkaisemaan kisaa isompia lohkoketjuja vastaan. Fantomin tulisi pienempänä toimijana selkeämmin positioida itsensä esimerkiksi defiin ja aktiivisemmin rakentaa brändiään sen ympärille.
Ethereum saattaa ylittää Visan transaktionopeuden lähikuukausina: https://thedefiant.io/starkware-founders-ethereum-could-surpass-visas-transaction-speeds-within-months%EF%BF%BC
Solana-lohkoketju kärsii taas teknisistä ongelmista ja katkoksista: https://twitter.com/solanastatus/status/1576010340248084481?s=46&t=5C2vQ4RB9qlaTivLLxTyBw. Solanaa on toki helppo nälviä ja pilkata näistä jatkuvista katkoksista, mutta on hyvä muistaa, että sen mainnet eli päälohkoketju on edelleen virallisesti beta-versiossa.
Chainlinkin kauan odotettu $LINK-tokeneiden steikkausmahdollisuus tulee vihdoin joulukuussa: https://decrypt.co/110725/chainlink-aims-to-be-aws-of-web3-as-staking-plans-announced. Tämä on varmasti moni $LINK:n omistaja odottanut jo vuosikausia. Olin itse sijoittajana LINK:ssä vuosia sitten, mutta tämä uutinen saa minut harkitsemaan takaisin palaamista, sillä nyt tokenille voi saada oikeaa kassavirtaa ja passiivista tuloa.
Defi Suomen uusimmat artikkelit
Kuten yllä mainitsin, tällä viikolla Defi Suomeen ei reissusta johtuen julkaistu uutta premium-artikkelia. Mutta jos haluat toivoa sisältöjä jostain tietystä aiheesta niin laita vinkkisi tämän sivuston kautta: http://defisuomi.idea.informer.com/. Sen avulla Defi Suomen lukijat voivat ehdottaa ja äänestää mielenkiintoisia sisältöjä. Cosmoksen osalta toive siis jo toteutui 😊
Defi Suomen perjantaisessa Alpha-raportissa oli mukana:
- Kolme uutta optio-pörssiä, jotka molemmat tarjoavat uuden innovaation alalle
- Cosmoksen ekosysteemiin avautuva hubi, joka yhdistää eri app-chainien likviditeettiä ja tarjoaa sijoitustilaisuuden omalle governance-tokenilleen
- Cosmoksessa toimiva defi-lohkoketju, johon on tulossa $50 miljoonaa kannustinrahaa farmattavaksi.
Lauantaisessa Defifarmaajan viikkoraportissa oli mukana uusia mielenkiintoisia sijoitusmahdollisuuksia passiivista tuloa varten:
- Binance Smart Chainin puolella iso stable swap, jossa tarjolla farmaustuottoja stable coineille
- Arbitrumin puolen yield aggregaattori uudistuu versioon 2, jonka myötä tulee defifarmaajille uusia tienausmahdollisuuksia, jotka on kopioitu GMX:n ja Curve Finanecn malleista
- NEAR-lohkoketjussa tarjolla 21 % APY $NEAR:n steikkaustokeneiden likviditeettiparille eli ei impermanent loss -riskiä
- Palvelu, joka tarjoaa itsestään takaisin maksavia defilainoja on vihdoin laajentunut Optimism:n puolelle. Nyt pooleissa on vielä hieman tilaa eli defisijoittaja voi tallettaa vaikkapa wETH:tiä pooliin ja ottaa lainaa, joka maksaa itsensä hiljalleen pois.
- LUSD-tokenille uudelleen sijoitus -strategia, jonka ansiosta normaalin 7 % talletuskoron voi nostaa huomattavasti houkuttelevammaksi.
Luettavaa eli pidemmät sisällöt
Mitä ovat Balancerin Metapoolit ja mitä ne mahdollistavat sijoittajalle: https://twitter.com/balancer/status/1573347810694545408?s=46&t=ldOv-6Y7KsaLviTdBDpGFg
Polkadot on jäänyt hieman muiden L1:n ja Ethereumin mergen varjoon. Vaan mitä kuuluu Polkadotin tulevaisuuteen ja roadmapille: https://polkadot.network/blog/polkadot-roadmap-roundup/
Polkadotista onkin hyvä siirtyä Arbitrumiin, sillä sen vuosi on ollut huomattavasti aktiivisempi ja ekosysteemi on laajentunut lukuisilla uusilla defi-innovaatioilla: https://www.nansen.ai/report/nansens-arbitrum-quarterly-report-q2-2022
Miksi finality eli lohkoketjun tapahtumien peruuttamattomuus on olennainen ominaisuus ja kriittistä kryptojen menestyksen kannalta: https://0xfoobar.substack.com/p/why-finality-matters. Tämä liittyy ehdotukseen, jossa Ethereumin transaktioista voitaisiin tehdä peruutettavissa olevia.
Miksi ZK Syncin zkEVM-lohkoketju tulee räjäyttämään Ethereumin skaalautuvuuden ja mahdollistaa uudet layer 3 -pohjaiset app-chainit Cosmoksen tapaan: https://twitter.com/zksync/status/1575975870233161728?s=46&t=92tGXm9qvcChd9J4lUYzIA