Defi Suomen viikkokirje 18

Defi Suomen viikkokirje 18

Hyvää keväistä sunnuntaita defikansa! Taas on aika katsoa mitä kaikkea defimarkkinoilla tapahtuikaan kuluneen viikon aikana ja täytyy sanoa, että asiaa on paljon. Olen käynyt läpi satoja eri blogeja, Twitter-threadeja ja uutiskirjeitä, ja tiivistänyt niistä teille jälleen kerran paketin asiaa.


Defi Suomen Discordissa tapahtunutta:

  • Bull-thesis eräästrä Arbitrumin defiprojektista, josta on rakentumassa eräs tärkeimmistä governance-tokeneiden omistajista ja arvontuottajista ekosysteemiin
  • Lainapalvelu, jossa voi käyttää vakuutena tuottoja tuottavia Curven ja Convexin LP-positioita. Niissä tuotto voi olla jopa 20-30 % APR.
  • Pendle Financen nerokkaan palvelun päälle rakentunut yield aggregaattori, joka maksimoi vePENDLE:n governance tokenista saatavan tuoton.
  • Uusi palvelu, joka toimii selainlaajennoksen kautta. Se myy käyttämätöntä internet-kaistaa ja käyttäjä tienaa sillä palvelun omia tokeneita.
  • Asiaa Eigenlayerista ja miten se tulee mullistamaan Ethereumin ekosysteemiä
  • Vinkki uudesta Solidly-forkista Arbitrumissa
  • Tunnettu kryptolompakko vihjailee tulevasta airdropista ja kyseessä ei ole Metamask

Markkinatapahtumat

SEC:n ja muiden virastojen aktiivinen kryptomarkkinan jahtaaminen on johtamassa siihen minkä kaikki osasivat varmasti ennustaa, ala siirtyy markkina-alueelta sinne missä on suotuisammat olosuhteet. Nyt lähtee Coinbase: https://www.coinbase.com/international-exchange ja Gemini https://www.gemini.com/blog/gemini-foundation-a-non-us-derivatives-platform-is-now-live

First Republic Bank ajautui selvitystilaan ja JP Morgan osti sen pois markkinoilta: https://www.reuters.com/business/finance/california-financial-regulator-takes-possession-first-republic-bank-2023-05-01/. Tämä johtaa Yhdysvalloissa samaan markkinarakenteeseen kuin muualla maailmassa eli pienet pankit katoavat suurien tieltä. Tämä on luonnollisesti negatiivinen ilmiö kuluttajien ja pankkien asiakkaiden kannalta. Onneksi meillä on tällä kertaa myös defi käytössä.

Kryptomarkkinalla yleisesti merkittävin trendi on ollut varmasti ns. meemikolikot. Erilaiset $PEPE:n ja $WOJAK:n tyyppiset meemeihin perustuvat kryptovaluutat ovat innostaneet sijoittajat uhkapelaamaan näillä hyvin volatiileillä tokeneilla. Moni voi mieltää, että niillä ei ole mitään arvoa, mutta itse näen ne eräänlaisina likvideinä NFT:nä. NFT-projektien ympärille on rakentunut vastaavanlaisia yhteisöjä, joissa varsinaisella tokenilla tai NFTllä ei ole arvoa, mutta yhteisöllä on. Moni sopivaan aikaan meemikolikoita ostanut sijoittaja on tehnyt satoja tuhansia euroja voittoja, mutta varmasti 99 % sijoittajista pääasiassa menettää rahaa näissä projekteissa. Itselleni tämä trendi kertoo vain siitä, että sijoittajilla on kova tarve uudelle härkämarkkinalle. Koska uutta rahaa ei tule markkinoille, yritetään sitä pumpata esiin tälläisistä lyheyn elinkaaren meemikolikoista. Näihin ei kannata sijoittaa rikastumisen toivossa. Niillä voi olla viihdearvoa samalla tavalla kuin vaikkapa satunnaisella nettipokerin tai urheiluvedonlyönnin kanssa.

Meemikolikko-hullutus näkyy myös Bitcoinin lohkoketjun transaktioissa, koska siellä minttaillaan NFT:tä ja BRC-20 -tokeneita:

Myös Ethereumin puolella tämä kasvanut aktiviteetti on vaikuttanut kierrosta poistetun ETH:n määrään eli Ether on tällä hetkellä viikkotasolla noin vajaa -2 % deflatorinen. Tämä on saanut myös withdrawalsit hidastuumaan: https://www.theblock.co/post/229106/ether-burn-rates-memes

Vaikka transaktiokustannukset ovat varmasti monen käyttäjän mielestä nousseet jo liian korkeaksi, kannattaa suhteuttaa ne edelliseen härkämarkkinaan, josta ollaan vielä kaukana jäljessä.

Tämä meemikolikko-kausi on saanut myös uusien lompakon osoitteiden määrän kasvuun.