Defi Suomen opas: Bitcoin ja defi

Defi Suomen opas: Bitcoin ja defi

Moni bitcoinin omistaja varmasti pohtii miten bitcoinista saisi kassavirtaa tuottavan sijoitusinstrumentin. Bitcoinin omistaminen itsessään kun ei tuota mitään, muuten kuin potentiaalisen arvonnousun kautta.

Tässä artikkelissa käydään läpi tämän hetkisiä vaihtoehtoja, palveluita ja metodeja yhdistää bitcoinia ja defiä toisiinsa. Kannattaa muistaa, että bitcoinin käyttäminen missään palvelussa nostaa sen menettämisen riskiä. Mikään tässä artikkelissa mainittu palvelu ei ole myöskään kannustin tai ohje sijoittaa siihen.


Suomalainen treidausalusta kryptoille, KvarnX

Kaikki eivät välttämättä halua säilyttää kryptojaan selainlompakossa, opetella avainlausekkeen suojaamista tai privaattiavaimia. KvarnX on tähän tarpeeseen luotu luotettava suomalainen, reguloitu ja turvallinen alusta treidata yli 28 kryptovaluuttaa.

  1. Turvallinen: Säännelty ja turvallinen, tarjoaa instituutiotason säilytysratkaisuja.
  2. Edullinen ja läpinäkyvä hinnoittelu: Alhaiset kaupankäyntikulut ja ei piilokuluja.
  3. Kattava raportointi: Tarjoaa tapahtuma- ja omistusraportteja sekä vero- ja kirjanpitoraportteja.
  4. Laaja token-valikoima: Yli 28 kryptovaluuttaa ja lisää tulee jatkuvasti
  5. Ammattitason likviditeetti: Tehokas toimeksiantojen toteutus, joka etsii parhaan likviditeetin markkinoilta

Bitcoinin lohkoketjun rajoitteet

Bitcoinin isoin rajoite defin suhteen on sen rajallinen, tai oikeastaan olematon kyky rakentaa älysopimusten mukaista logiikkaa ja älyä lohkoketjun päälle. Bitcoin tukee jotain skriptausominaisuuksia, mutta koska ne eivät ole ns. Turing-yhteensopivia, niiden päälle ei voida rakentaa samanlaista hajautettua tietokonetta kuin vaikkapa Ethereumin virtuaalikoneen (EVM) päälle. Tämän johdosta Ethereumista ja muista älysopimuksia tukevista lohkoketjuista tuttuja defipalveluita ei nähdä nyt eikä lähitulevaisuudessa Bitcoinin lohkoketjun päällä.


PS. Haluaisitko omistaa tämän artikkelin? Nyt se on mahdollista Opensea:ssa 👇


Toinen defin näkökulmasta rajoittava tekijä on Bitcoinin lohkojen yhden metatavun kokorajoitus, joka rajaa yksittäiseen louhittuun lohkoon mahtuvien transaktioiden määrää. Tämän kun yhdistää vielä Bitcoinin blokkien luontinopeuteen, törmätään turhan moneen rajoitteeseen defin näkökulmasta.

Bitcoinin päälle rakentuneet vaihtoehdot

Edellä mainittuja rajoitteita on yritetty ohittaa bitcoin-kehittäjien toimesta erilaisilla teknisillä ratkaisuilla ja innovaatioilla. Ne kaikki perustuvat samaan ideaan kuin Ethereumin skaalausvaihtoehdot eli layer 2 -ratkaisut.

Niissä laskennallisesti raskaat ja nopeutta vaativat tapahtumat tehdään Bitcoinin ulkopuolella, ja niiden lopputulokset julkaistaan Bitcoin-lohkoketjuun. Tälläisessä ratkaisussa tapahtumien lopullisuus (finality) ja turvallisuus syntyy Bitcoinin lohkoketjun turvallisuudesta ja hajautuksesta.

Alla olevassa kuvassa on kuvattu tämän kehityksen erilaisia osavaiheita Bitcoinin elinkaaren aikana. 2012-2014 vuosien innovaatioista, kuten Colored Coineista tai Mastercoinista, ei ole jäänyt mitään jäljelle tähän päivään asti, mutta ne mm. toimivat Ethereumin alkusysäyksenä ja innostajana. Vasta vuosien 2017-2018 aikana alkoi Bitcoiniin tulla mukaan oikeasti käytettäviä ratkaisuja defin ja älykkyyden rakentamiseen lohkoketjun päälle.

Lightning eli salamaverkko

Tunnetuin ja käytetyin Bitcoinin skaalausvaihtoehto on ns. Lightning Network eli suomeksi salamaverkko. Sen ydinajatuksena on pitää kahden eri osapuolen väliset tapahtumat lohkoketjun ulkopuolella ja säännöllisesti postata näiden transaktioiden lopputulos Bitcoinin lohkoketjuun.

Wikipedian Lightning-artikkelista

Salamaverkkoon osallistuminen vaatii joko oman Lightning-noden ylläpitämistä tai osallistumista toisten osapuolien node:n kautta verkkoon. Noden ylläpitäminen vaatii taas bitcoinien lukitsemista nodeen. Salamaverkko itsessään ei sisällä älysopimus-tukea, mutta sitä voidaan käyttää esim. kaupallisten tarkoitusten vaatimissa nopeissa transaktioissa tai alentamaan transaktiokuluja.

Lightning Labs toi vuonna 2022 Taro-päivityksen verkkoonsa, ja sen avulla salamaverkkoon voidaan tuoda mm. muita tokeneita, kuten stable coineja. Stable coinit ovat olleet varmasti defin isoin ja käytetyin innovaatio, vaikka ne eivät vielä itsessään tuotakkaan mitään.

Bitcoinin iso rajoite globaalin adaptaation kannalta kun on ollut sen hinnan voimakas vaihtelu eli volatiliteetti, jonka johdosta sitä ei ole voinut luotettavasti käyttää vaihdannan välineenä. Tähän on tulossa ratkaisu Taron mahdollistaman stable coin -tuen kautta.

Defisijoittajalle salamaverkko ei tarjoa oikeastaan kuin nopean tavan siirtää bitcoineja käyttäjältä toiselle. Tämä tarjoaa esimerkiksi kätevän tavan käyttää bitcoinia maksutapana erilaisten kauppatapahtumien yhteydessä. Lightning-noden pyörittäjät saavat tästä transaktioliikenteestä myös pienen siivun itselleen.

Jos haluat osallistua salamaverkoon node-operaattorina, sinun tulee ensin asentaa itsellesi oma salamaverkon node. Node-ohjelmistoja on lukusia erilaisia. Eräs Defi Suomen käyttämä on Umbrel: https://umbrel.com/.

Ohjelmiston ajamiseen tarvitset oman tietokoneen. Kevein ratkaisu on asentaa se omaan Raspberry Pi -minitietokoneeseen, mutta voit käyttää mitä tahansa jatkuvasti verkkoyhteyden omaavaa tietokonetta. Tässä kätevät kuvalliset ohjeet Raspberry Pi -pohjaisen noden asentamisesta: https://cryptomarketpool.com/how-to-setup-a-bitcoin-lightning-network-node/. Kannattaa muistaa, että Lightning noden avulla defisijoittaja ei tienaa merkittäviä tuottoja bitcoinilleen, vaan se on lähinnä vain tapa tukea lohkoketjua.

Lightning-salamaverkon päälle on rakentumassa omaa aktiivisesti kehittyvää ekosysteemiään ja tätä kautta defisijoittajalle on tulossa myös muita tapoja tienata bitcoinilla oman noden pyörittämistä helpommin. Eräs näistä on Deezy: https://deezy.io/, joka tarjoaa tarjoaa palkkioita bitcoin-likviditeetin tarjoamisesta heidän palvelunsa kautta. Voit lukea kattavan ohjeen palvelun käyttöönotosta täältä: https://dannydeezy.notion.site/How-to-Earn-on-the-Lightning-Network-62c9ebee3403487bbbd936d75d59d6fc

RSK

Rootstock eli RSK on Bitcoinin skaalausvaihtoehto, joka käyttää node-verkossaan ns. yhdistettyä mainausta (merge mine) eli RSK:n mainausta tekevät nodet mainaavat saman aikaisesti RSK- ja Bitcoin -lohkoja. RSK ei ole rollup, kuten vaikkapa Arbitrum tai Optimism on Ethereumille, vaan sidechain samaan tapaan kuin Polygon on Ethereumille.

RSK tarjoaa salamaverkkoon nähden huomattavasti monipuolisemman tuen defille, sillä se tukee EVM-yhteensopivia älysopimuksia. Tämän ansiosta RSK:n lohkoketjussa on mahdollista ajaa samoja applikaatioita kuin Ethereumissa.